mandag 22. september 2014

Nye bøker i biblioteket #1/2014

Skjønnlitteratur

Her er nye skjønnlitterære bøker på biblioteket.

Romaner

cappelendamm.no

Ut av ilden / Ingvar Ambjørnsen
Alexander Irgens er Norges krimkonge, og med serien om Stig Hammer har han også oppnådd suksess i utlandet. Nå skal hans sjette roman, Høye mørke menn, lanserer på litteraturfestivalen på Lillehammer. Her degges den store forfatteren for av en kvinnedominert bransje, mens han intervjues og bespises. Irgens er gift, men på Lillehammer er han sammen med elskerinnen Vilde. Hun er en kruttønne av en kvinne, og der de fleste stryker ham med hårene, slår hun ham rett i ansiktet når han går over grensen. I følge forlaget er dette en intim og fornøyelig skildring av bokbransjen.




aschehoug.no
Hjerteknuser / Arild Aspøy
Den ærgjerrige journalisten Siri Tune har fått tak i et fotografi av to gutter i 15-16 års alderen. Det ene er Stein Seierstad, senere statsminister i Norge, den andre er serbiske Alek Reptik, senere krigsforbryter og mafiamedlem. Nå i 2016 er den borgelige regjeringen i ferd med å gi opp, og Seierstad går inn for å bli statsminister på nytt. Men Siri mener at han fortsatt har uheldige forbindelser med serbere. For å bevise dette må hun hente ut Anica som befinner seg på et krisesenter i Serbia. Arild Aspøy debuterte som spenningsforfatter med Fredsfyrster (2011).





pax.no
London 2084 / Bing & Bringsværd
Året er 2084. Havnivået har steget dramatisk og lagt en rekke byer og land delvis under vann. Dyrelivet er snart utryddet, ozonlaget er farlig tynt. I tillegg har utviklingen av ny teknologi og et omfattende offentlig overvåkningssystem endret folks hverdag radikalt. I London blir en ung mann funnet død, og den norske privatetterforskeren Robert Altermann drar for å undersøke saken. Der blir han dratt inn i en verden av skremmende ting som organhandel, lyssky nettgambling og utstrakt eksperimentering med biologisk materiale og menneske-maskin-grensesnitt. Og han skal raskt erfare at det ikke er enkelt å drive etterforskning når du er under konstant observasjon.



gyldendal.no
Doktor Fredrikis kabinett / Jørgen Brekke
Trondheim 1769. Politimester Nils Bayer har lovet å slutte å drikke i et forsøk på å vinne kropiken Ingrid Smeddatters kjærlighet. Han sliter også med helsen, men det er ingen tid til hvile. Liket av en ung pike blir funnet utenfor byen. Så kommer byens tidligere lege, Stadsfysikus Fredriki tilbake var ett år i utlandet. Med seg har han et mystisk kabinett og en søvngjenger med profetiske evner. I denne boken treffer vi den gretne med skarpsindige politimesteren Nils Bayer fra romanen Drømmeløs igjen, denne gangen i hovedrollen.





cappelendamm.no
Vår verden er dugg / Tor Åge Bringsværd
I denne fabelfortellingen møter vi Tarak, som har vokst opp sammen med bestefaren etter å ha mistet begge foreldrene sine. Da Tarak fyller 14 år forlater han hjemstedet Ulu og legger ut på en reise i den store verden. Han skal vise seg å bli en viktig brikke i kampen mellom det gode og det onde - i en verden hvor menneskene bare er en minoritet som domineres av andre raser, og metallskrap er det koseligste som finnes. I løpet av reisen lærer Tarak mye om kjærlighet, ansvar og det å være et menneske.






gyldendal.no
Magdalenafjorden / Kjartan Fløgstad
Skjebneåra 1939-1942 er dreiepunktet i «Magdalenafjorden». Vi møter Adi Enberg, Marina Noreg og Magdalena Freud Joyce, tre gåtefulle og mangslungne kvinner. Dei tre prega, og vart sjølv livsfarleg merka, av tida dei levde i. Vi vert også kjent med sjøguten Frank og den unge redararvingen Conrad Tandem. Boka tek oss fra Narvik i nord, over Lovra i litteraturen og til Spania i reaksjonens mørke. Dette er ein vidt forgreina roman med handling frå vår nære fortid.






juritzen.no
Løp / Øystein Lie
Mens noen har et helt ukomplisert forhold til jogging og gjør det for mosjonens skyld, blir det en ren besettelse for andre. Vemund er av den sistnevnte typen. Han bruker kompresjonsstrømper til 500 kroner paret og vurderer sterkt å begynne med barfotløping. Målet? Å klare en mil på under 40 minutter. Mens Vemund trener sitter Therese, mor til deres felles barn, hjemme og venter. Det eneste hun ønsker er litt nærhet og tilstedeværelse. Hvem vinner det viktigste løpet? Dette er Øystein Lies debutroman.






cappelendamm.no
Karakterer etter La Bruyère / Thomas Lundbo
«Karakterer» er løselig basert på den franske klassikeren «Karakterene» av Jean de La Bruyère (1645-1696). Boka inneholder noen få direkte oversettelser av La Bruyère, men flest egenskrevne tekster. Thomas Lundbo bruker fortiden til å speile vår tid, som en slags omvendt science fiction. Her finner vi portretter av ulike mennesketyper, små fortellinger, betraktinger om verdens utvikling og særtrekk ved vår egen tid samt refleksjoner rundt temaer som moral, samfunnsliv og tilværelsen i sin alminnelighet.





oktober.no
Jeg har et teppe i tusen farger / Anne B. Ragde
I denne personlige romanen skriver Anne B. Ragde om sin egen mor Birte, alenemoren som jobbet som maskinfører på en plastposefabrikk. Hun hadde en stor, men uutnyttet intellektuell kapasitet og ufravikelig tillit til høyresiden i norsk politikk. Etter en opprivende skilsmisse fikk Birte eneansvar for sine to døtre. Ragde skildrer gode opplevelser fra oppveksten i Trondheim, men også vanskelige tider med det opprivende bruddet mellom foreldrene og konfliktene som oppstod da Anne flyttet hjemmefra og etablerte sin egen familie. Romanen er en fortelling om livsmot og trass, om familiebånd og en mor som kunne være hard og distansert, men som likevel var høyt elsket av sine døtre.



oktober.no
Liten fugl. Mors bok / Lars Ramslie
På vei hjem fra skolen finner Maya en skadet fugl som hun tar med hjem. Hun gjemmer den i kottet på rommet sitt, og når den har blitt frisk igjen vil hun overraske alle. Men det er ikke så lett å ha en stor hemmelighet, og å måtte lyve til alle rundt seg. Dette er ifølge forlaget en rik roman om en familie hvor alle bærer på sine hemmeligheter. Ramslie skriver fram ensomheten som kan oppstå mellom dem vi lever nærmest. Lars Ramslie debuterte i 1997 med romanen "Biopsi", og har senere utgitt en rekke romaner, blant annet "Fatso" (2003) og "Uglybugly" (2004).





gyldendal.no
Jenta uten hjerte / Marit Reiersgård
Politietterforsker Verner Jacobsen ligger søvnløs og tenker på begravelsen dagen etter. Sønnen hans døde av kreft. Så blir han tilkalt til et åsted, der en14 år gammel jente er funnet drept. Hun var på vei til en fest, men ungdommene der er merkelig tause. Samtidig forsvinner bårebilen med sønnens kiste. Og en eldre kvinne omkommer da et hus brenner ned til grunnen. Vi treffer igjen de to politietterforskerne fra "Stolpesnø", alenemoren Bitte Røed og den strikkende Verner Jacobsen.






tiden.no
Moses / Einar O. Risa
Året er 1814. 112 valgte representanter vedtar etter én måneds intenst arbeid Norges nye grunnlov, som er den frieste og mest liberale i Europa. Dette med unntak av paragraf 2, som sier at jødene skal nektes adgang til landet. Blant eidsvollsmennene finner vi også den norsk-jødiske skipsrederen og handelsmannen John Moses. Han vet ikke helt hva han skal tro om dette eiendommelige landet, med alle de stolte nordmenn som brisker seg med sin norskhet, eller om Nicolai Wergeland som absolutt vil holde Moses` eget folk utenfor. Og hva med den danske prinsen som ønsker å bli Norges konge? Romanen handler om grunnlovens tilblivelse, om identitet og historie.



gyldendal.no
Zombie nation / Øystein Stene
Amerikansk og europeisk etterretning har i årevis klart å skjule ei øy som ligger midt i Atlanterhavet. Sjøkart har blitt tegnet om, nærgående skip har blitt senket og havbunnen ombygget. Men Johannes van der Linden har fått jobb ved øyas byarkiv. Han trives ikke: det regner alltid, han fryser hele tiden, maten smaker ikke og alt er likegyldig. Etter hvert går det opp for ham at øya er bebodd av levende døde. Og at han er en av dem. Finnes det noen vei tilbake? Boken blir beskrevet som en alternativ konspirasjonsteori, en gotisk grøsser og en eksistensiell zombieroman, og vil appellere både til ungdom og voksne.




Aschehoug.no
Mørketid / Jorun Thørring
I en nedlagt internatskole utenfor Tromsø blir det funnet et lik som må ha ligget der i minst tretti år. En tidligere elev har opplysninger om saken, men blir drept før politiet rekker å avhøre henne. Så skjer det enda et drap. Er det noen som er ute etter hevn, eller skjer drapene for å forhindre informasjon om skolen å lekke ut? Førstebetjent Alsak Eira settes på saken, og avslører alvorlige overgrep som har skjedd ved skolen. Han hjemsøkes også av egne minner fra sin samiske barndom på pensjonatskole. Dette er den tredje romanen med Alsak Eira i hovedrollen. De tre bøkene skal innspilles som spillefilmer med Nils Gaup som regissør, og den første filmen har premiere i 2014.



gyldendal.no
Si at vi har hele dagen / Anne Kyong-Sook Øfsti
Hvem kunne jeg ha blitt om alt hadde vært annerledes? Hvordan blir minner glemt, og hva skjer når man velger å huske? Disse spørsmålene er sentrale i «Si at vi har hele dagen». Rebekka sørger over tapet av søsteren Marion. De var begge adoptert fra Korea, og vet ingenting om sin biologiske familie. Rebekka bestemmer seg for å reise til fødelandet for å lete etter sine røtter. Der stifter hun bekjentskap med I-sook, som har mørke og uforløste opplevelser bak seg. Og hun blir kjent med historien til «komfort-kvinnene», de unge jentene som var i fangenskap under krigen, ble misbrukt av japanske soldater og utstøtt av sine egne da de kom tilbake til Korea. Dette er forfatterens debutroman.



Noveller

cappelendamm.no
Solen sukker i min sko / Terje Dragseth
En samling korte noveller: om poeten som møter døden, flyvende frosker, om en som ikke vil være alene og sitter på et tog fra Hamburg til Berlin, og kvinnen som ubekymret rusler på gaten i røde bukser selv om noen venter på henne. Terje Dragseth debuterte med "Offerfesten" (1980) og har siden gitt ut en rekke bøker.








cappelendamm.no
Helvetesporten / Hilde Lindset
Novellesamlingen "Helvetesporten" kretser tematisk om Rodins skulptur med samme navn. De tre novellene handler om kunstnere som opplever et vendepunkt i livet, både kunstnerisk og personlig. Lindset debuterte med novellesamlingen "Jeg burde ha sperret deg inne" (2012).









flammeforlag.no
Dyr jeg har møtt / Audun Mortensen
Boka består av en rekke små historier med ulike temaer: stillhet, fortid, fremtid, lykke, ubehag, søvn, tvil, alderdom, intimitet, familie og mye mer. Av forlaget beskrives utgivelsen som en samling eksempler og moteksempler til belysning av nyere norsk tenkemåte. Audun Mortensen har siden debuten i 2009 gitt ut flere bøker, for det meste diktsamlinger.








Antologier


kolonforlag.no
Gruppe 14 : skjønnlitterær antologi
Denne antologien har bidragsytere hentet fra forlaget Kolons indre og ytre krets. De fleste av dem har aldri gitt ut skjønnlitterære tekster tidligere. Bidragsytere er: Sindre Andersen, Ingvild Burkey, Jan Kristoffer Dale, Sonja Helene Dalseth, Julie Nordby Egeland, Eirik Fauske, Miriam Prestøy Lie, Kenneth Moe, Pål Norheim, Erlend O. Nødtvedt, Mira Berggrav Refsum, Ragna Solbergnes, Runa Borch Skolseg, Sara Sølberg og Martin M. Sørhaug.







bokvennen.no
Et mord for lite : 13 krimnoveller
Som en hyllest til Edgar Allan Poe inviterte forlaget til en konkurranse hvor de etterlyste vår tids beste krimnoveller. Her er de 13 beste bidragene samlet.











cappelendamm.no

Signaler 2014
Dette er det 29. året på rad Cappelen Damm utgir sin debutantologi. Signaler presenterer i år åtte ferske debutanter, samt fire etablerte forfattere. Antologien gir uetablerte skrivende mennesker anledning til å vise sine tekster i en større litterær sammenheng. Bidragene består av dikt, noveller og korttekster. Mange av våre samtidsforfattere debuterte en gang i Signaler. Kristin Berget og Eivind Hofstad Evjemo er redaktører.








Lyrikk


margbok.no
Snart er møtet over / Hanne Aga
Hanne Aga er fødd i 1947 i Røra, og er busett i Tromsø. Ho debuterte i 1981 med diktsamlinga "Skjering i lys". Dette er hennar tolvte bok.











oktober.no
Mi meinings hus / Kjartan Hatløy
Bak diktarens hus ligg lia som ei eksistensiell grense, ei grense han lever tett på året rundt. I denne diktsamlinga gir Kjartan Hatløy stemme til denne lia. Menneska får halde seg i bakgrunnen. Forfattaren si siste diktsamling, «Kjøkkendikt», vart innstilt til Brageprisen i 2012.








oktober.no
Vårar seinare / Anna Kleiva
«Vårar seinare» er ein song om ei bygd. Ei bygd kor dei rullar ned rutene om våren og køyrer fort på nakne og svingete vegar, kor bilar støyter saman og fører døden med seg. Det er ei som manglar i blomsterbutikken, han som køyrer truck på lageret finst ikkje meir og frå eit klasserom har enda ein blitt borte. Samstundes er våren ei oppvakning, med lys som veltar inn, ei elv som fløymer over og grøne spirer over alt. Dette er Anna Kleiva si andre diktsamling.






nordsjoforlaget.no
Alle blad har mist sitt tre / Gerda Mayer
Gerda Mayer (fødd Stein) vart fødd i Karlsbad, Tsjekkoslovakia i 1927. I 1939 var ho mellom dei jødiske borna som vart evakuert til England frå Praha i den siste 'Kindertransporten' før nazistane invaderte byen. England blei hennar nye heimland. I dette utvalet finst dikt frå heile forfattarskapen hennar mellom 1972 og 2005.








cappelendamm.no
Fitta og havet / Maja Anette Flønes Monsen
Debutsamlingen til Maja Anette Flønes Monsen går inn i smertepunktet i tilværelsen, tematiserer og utforsker kjærlighet og menneskelige relasjoner, seksualitet og havet.










gyldendal.no
Vintereika / Thor Sørheim
I Vintereika beveger poetens øye seg ned fra dogmatikkens skråsikre mørkeloft og ut i de jordnære paradoksenes univers. Thor Sørheims poesi skiller ikke mellom det nære og det fjerne, det store og det lille, eller fortid og framtid, men søker etter livsgrunnlag på en klode hvor heller ikke istidenes rolle er satt ut av spill.








flammeforlag.no
Mannen er vakker fra livet og opp / Linda Therese K. Utstøl og Unnveig Aas
Denne diktsamlinga inneholder en blanding av enkeltdikt og hverdagslige dialoger poetene imellom. Det handler om kjærlighet, dating og begjær. Dette er Unnveig Aas og Linda Utstøls debutsamling.









cappelendamm.no
Hekla myter / Eli Fossdal Vaage
I denne diktsamlinga flettast gamle kvinnehistorier saman med nye i skildringa av søsterskap på tvers av generasjonar. Dikta rommar både større og mindre refleksjonar kring formødrenes historie og ei felles kvinneleg arv. Dette er Eli Fossdal Vaages første bok.









samlaget.no
Statsminister-boka / Einar Økland
Denne boka blei skriven i 1969, og sendt til Samlaget same år. Først i 2014 kjem ho ut. Det er ei psykedelisk, sentimental, naivistisk og poetisk diktsamling. Ho handlar om alle statsministrar, og bør lesast av alle statsministrar. Ho bør òg lesast av alle lesarar. Dette ifølge forlaget.









kolonforlag.no
Den engelske kanal 2014
Den engelske kanal er en årlig poesiantologi. Bidragsytere i denne utgaven er Anne-Marie Albach, Gunnar Berge, Kristin Berget, Mei-Mei Berssenbrugge, Simen Hagerup, Martin Högström, Jena Osman, Claude Royet-Journoud, Peter Thörneby og Silje Vethal.