tirsdag 23. september 2014

Nye bøker i biblioteket #2/2014

Faglitteratur

Her er ny faglitteratur på biblioteket.


Religion

pax.no

Ingrid Bjerkås : motstandskvinnen som ble vår første kvinnelige prest / Aud Valborg Tønnessen
Ingrid Bjerkås ble som første kvinne i landet ordinert til prest i Den norske kirke i 1961. Dette førte til store protester fra deler av kirken, blant annet Menighetsfakultetet. Seks biskoper, to tredjedeler av bispekollegiet, nektet å godta ordineringen. Historien starter under andre verdenskrig, da Bjerkås fikk et kall fra Gud, noe som førte til at hun åpent markerte sin avsky mot nazistene. Hun sendte blant annet brev til Vidkun Quisling hvor hun kritiserte hans handlinger i sterke ordelag. Da krigen var slutt begynte Bjerkås på teologistudiet. Hun stod, som i krigsårene, rakrygget imot svertekampanjer og ryktespredning. Slik ble motstandskvinnen vår første kvinnelige prest. Aud Valborg Tønnessen er professor i teologi ved Universitetet i Oslo.

Samfunnsfag

gyldendal.no
Kroppsspråk : fremstillinger av funksjonshemning i kultur og samfunn / Jan Grue
Boken drøft er norske og internasjonale eksempler på fremstilling av uvanlige kropper og gir en innføring i nyere forskning på funksjonshemning. Dette er en bok om kropp i sin alminnelighet og uvanlige kropper i særdeleshet. Den handler om hvordan vi tenker, skriver og forteller om kropper, og om hvordan det går et hovedskille mellom mennesker med kropper som klassifiseres som vanlige, og mennesker med kropper som klassifiseres som uvanlige. For å forstå hvordan dette skillet har oppstått kreves det både kultur- og samfunnsanalyse.




Kunst

samlaget.no
Frå modernisme til det kontemporære : tendensar i norsk samtidskunst etter 1990 / Gunnar Danbolt
Kva har kjenneteikna den norske kunstverda dei siste tjue åra? Gunnar Danbolt gir her ei oversikt over sentrale trendar og utviklingstrekk. Den nye kunsten har etter 1990 blitt kalla contemporary eller kontemporær. Forfattaren utforskar her kva uttrykket inneber. Trendane blir presenterte og drøfta gjennom konkrete kunstnarar og deira verk, og sett inn i ein kunstteoretisk kontekst. Boka er skriven på ein slik måte at også dei utan kunstfagleg bakgrunn kan ha nytta av ho. Rikt illustrert.





Sport

falckforlag.no
Brasiliansk fotball : 1894-2014 : 120 år med driblinger / Marius Lien
Få land i verden kan konkurrere med Brasil når det kommer til fotball, hverken når det gjelder sportslige prestasjoner eller lidenskap. I Brasil er fotball mer enn bare idrett: det er politikk, religion, krig og kjærlighet. Gjennom 22 minibiografier fortelles historien om brasiliansk fotball gjennom 120 år. Hvert kapittel omhandler en viktig skikkelse i fotballhistorien, i tillegg til et spesielt tema knyttet til den aktuelle personen. Forfatteren har intervjuet alt fra spillere og supportere til journalister og politikere som forklarer hvorfor fotball er en viktig del av den brasilianske folkesjelen. Boka diskuterer dermed fotballens sosiologiske, politiske og kulturhistoriske betydning i landet. Blant de omtalte spillerne finner vi Pelé, Garrincha, Josimar, Socratés, Romario og Neymar.

Litteratur

cappelendamm.no
Edda-dikt : bind 2 : gudedikt / Gjendiktning og kommentarar av Knut Ødegård
Eddadikta er ein viktig del av den førkristne nordiske litteraturen. Det er ikkje klart når eddadikta vart til, eller kven diktarane var. Dei eldste kan ha røter attende til folkevandringstida. Band 1 inneheldt dei to mest kjende eddadikta, Voluspå og Håvamål. I dette bandet finn vi dei øvrige gudedikta i denne eldgamle poesien. Dei gir eit unikt innsyn i den førkristne nordiske religionen, og er fulle av visdom, lærdom og dessutan barsk humor. Gjendikting og kommentarar av Knut Ødegård. Forord av Jon Fosse.





humanistforlag.no
Opplysningstiden stjerne : Voltaire 1694-1778 / Camilla Kolstad Danielsen
Den franske historikeren og forfatteren Voltaire (1694-1778) ønsket å forbedre verden ved å bruke fornuften. Denne boka beskriver Voltaires vidtfavnende forfatterskap som omfatter skjønnlitteratur samt historiske, filosofiske og samfunnsengasjerte skrifter. Han fikk oppmerksomhet for sine tragedier og dikt samtidig som han formidlet Newtons filosofi til europeerne og engasjerte seg i kampen for ytringsfrihet og andre menneskerettigheter. Forfatteren ønsker å gjøre opplysningstenkeren tilgjengelig for alle og beskriver hans tenkning og forfatterskap på en lettfattelig måte.




gyldendal.no
Theogonien; Arbeid og dager; Skjoldet / Hesiod; gjendiktet av Aslak Rostad
Hesiod levde rundt år 700 f.Kr. Han regnes som lærediktets opphavsmann. De tre tekstene som er samlet her har tradisjonelt vært tillagt Hesiod. «Theogonien» skildrer verdens skapelse og utvikling. «Arbeid og dager» fokuserer på menneskelivet med praktiske råd om å leve et liv preget av rettsinn og hardt arbeid. «Skjoldet» beskriver kampen mellom Herakles og Kyknos som utgangspunkt for en beskrivelse av Herakles` skjold. Boken er gjendiktet av Aslak Rostad og er den første utgivelsen i serien «Kanon: Antikkens litteratur på norsk».




Historie

spartacus.no
1814 : krig, nederlag, frihet : Danmark-Norge under Napoleonkrigene  / Rasmus Glenthøj og Morten Nordhagen Ottosen
1814 var det moderne Norges fødsel, og både landets selvstendighet og grunnloven fikk leve videre selv etter unionen med Sverige. Politisk sett gjorde dette Norge til en av Napoleonskrigenes vinnere, men for Danmark ble freden i Kiel "tapet av Norge". Krigsårene frem mot 1814 inneholder dramatiske begivenheter, og i denne boken får leseren en samlet fremstilling av krigsårene mellom 1807 og 1814 fra et felles dansk-norsk perspektiv. Boken tar for seg en del av norgeshistorien som tidligere har vært lite belyst, og er et resultat av et dansk-norsk samarbeid. Utgis samtidig i begge land.


pax.no
Harry Fett : historien er lengst / Kristin B. Aavitsland
Harry Fett (1875 til 1962) var en ruvende skikkelse i norsk offentlighet. Han var kunsthistoriker, museumskonservator, bedriftsleder, kunstsamler, samfunnsdebattant og en usedvanlig produktiv forfatter, men først og fremst kjent som Norges første fungerende riksantikvar. Gjennom sin mangslungne praksis bidro han til å forme norsk kulturliv, og var premissleverandør for en rekke kulturinstitusjoners fremvekst i Norge. Kulturhistoriker Kristin Bliksrud Aavitsland har også hatt tilgang til dagbøker og brev fra nær familie, som gir innblikk i Fetts frodige og til tider turbulente privatliv.




pax.no
Afghanistan : ingen fred å få / Elisabeth Eide og Terje Skaufjord
Bøker om Afghanistan handler ofte om krig og militær deltakelse. Denne boken forsøker å komme nærmere Afghanistan og det afghanske. Forfatterne forklarer bakgrunnen for intern og eksterne konflikter, og forteller om afghansk dagligliv og kultur etter tretti år med krig. Her får vi høre om hva afghanere selv tenker om fremtiden. Elisabeth Eide er professor i journalistikk ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) og sammen med Terje Skaufjord har hun fulgt utviklingen i Afghanistan de siste 26 årene og besøkt landet en rekke ganger.





forlagetpress.no
"Alt dette kunne vært unngått" : en reise gjennom det nye Afghanistan / Carsten Jensen og Anders Sømme Hammer
Hva skjer i Afghanistan når et stort antall utenlandske soldater forlater landet i løpet av 2014? Carsten Jensen og Anders Sømme Hammer har besøkt noen av Afghanistans mest urolige områder, hvor det nå foregår omfattende maktforskyvninger. De to forfatterne har møtt dem som blir igjen i krigen. Det er krigsherrene og militsene som står parate til å fylle tomrommet etter utlendingene, kvinner som levde i troen på frigjøring og likestilling og familier som har mistet sine nære i NATOs bombeangrep. Felles for dem alle er at de er del av det nye Afghanistan.