torsdag 2. oktober 2014

Gave fra foredragsholder

Onsdag 24. september holdt Thor Gotaas foredrag for elevene i tredjeklasse idrettsfag. Få dager etter kom det en gave fra ham i form av tre bøker til biblioteket. Tusen takk, Thor!
Bøkene kan lånes på biblioteket.


spartacus.no
Ørkenen Sur : den norske uteliggerkolonien i Brooklyn / Thor Gotaas og Roger Kvarsvik
Børskrakket på Wall Street i 1929 utløste en verdensomfattende økonomisk nedgangsperiode. Norske sjømenn som befant seg i Amerika fikk store problemer med å skaffe seg hyre eller arbeid på land. I mangel på penger ble mange av dem hjemløse og nødlidende. Noen bosatte seg på en stor søppelfylling i Red Hook, Brooklyn som ble kalt ørkenen Sur. Dette er deres fortelling.







gyldendal.no
Løping : en verdenshistorie / Thor Gotaas
Thor Gotaas undersøker i denne boken hvorfor mennesker til alle tider har løpt. Han tar oss blant annet med tilbake til Mesopotamia 2000 f.Kr., til det gamle Egypt, til vikingtiden og til nåtiden. Han tar for seg 4000 års historie, og gir et mangfoldig bilde av hva løping betyr for mennesket. I tillegg til idrettsperspektivet handler boken om menneskets tro, dårskap, forfengelighet og instinkter.







gyldendal.no
Femmila : skisportens manndomsprøve / Thor Gotaas
7. februar 1888 ble historiens første femmil arrangert, og på startstreken sto spente løpere som hadde røykt pipe for å utvide lungene. Den heldige vinneren kunne ta med seg gull for 400 kroner hjem. Store navn som Koskenkorva, Wassberg og Northug jr. hører med i femmilas historie. Men historien handler vel så mye om slitere fra landsbygda som gikk på ski i flere mil for å delta i renn med håp om å brødfø familien for premien. Taktikkene var mange: Svenskene sverget til tre meter lange ski, finnene til løse bindinger og nordmenn foretrakk kupert terreng. Også skismøringen varierte, fra sild og revefett til fløte og honning. Thor Gotaas skildrer femmilas historie frem til våre dager.