torsdag 2. oktober 2014

Nye bøker i biblioteket #3/2014

Her er nye skjønnlitterære og faglitterære bøker på biblioteket.


Skjønnlitteratur

Romaner

oktober.no
Sommer uten brev / Line Baugstø
Det er sommer, året er 1968. Sigrid er alene med sine to små døtre etter at mannen Erling sa opp jobben og dro for å padle, fiske og fotografere i Alaska og Canadas villmark. Hjemme forsøker Sigrid å tjene til livets opphold ved å selge Tupperware. Hun drømmer om noe annet, om å bryte ut, om å kunne leve av å skrive. I virkeligheten vokser desperasjonen stadig, og kontoutskriften viser 18 kroner. Hver dag spør døtrene etter brev fra faren, men ukene går uten at de hører noen ting fra ham. «Sommer uten brev» er en roman om følelsen av å være i fritt fall, og om avstanden som kan oppstå mellom kvinner og menn.




samlaget.no
Sju dagar i august / Brit Bildøen
Sofie og Otto, busett på Tøyen i Oslo, slit enno med sorgen etter terrorangrepet der Sofie mista dotter si. Åtte år har gått, og ekteparet har halde det gåande fram til denne sommaren. Men i løpet av ei veke i august opplever dei ein serie av små ulykker. Kvar for seg er ikkje hendingane så alvorlege, men dei blottlegg små og større sprekker i ekteskapet, på jobben og i omgjevnadane. Medan regnstormar skyljer over hovudstaden undrar Sofie og Otto på om alt er i ferd med å falle frå kvarandre. Er ulykkene påminningar om ei større livskatastrofe? Det blir klart at dei ikkje kan la livet gå vidare som før.




juritzen.no
Rovdyret / Jan Erik Fjell
Oscar Fiva sitter i fengsel for drapet på vennen Henrik Zahl. Fiva har alltid hevdet at han er uskyldig, og noe lik ble aldri funnet. Når Zahl så dukker opp igjen, er etterforskningsskandalen et faktum. Zahl er nemlig drept, men drapet har skjedd nylig. Samtidig kommer en fransk leiemorder til Norge, på oppdrag for en død mann. Dette er den fjerde boken med Anton Brekke i hovedrollen.







kagge.no

Stupetårnet / Arne Hjeltnes
I trettisju år har Norman Koggen vore gymlærar. Men no er han pensjonist, og noko må han då bruke tida si på? Han bestemmer seg for å samle inn pengar til eit nytt stupebrett på Bystranda. Men då ordføraren kuppar heile planen går det frykteleg gale i Den Vesle Byen ved sjøen. Prosjektet, som skulle vere med på å skape ei ny framtid for byen, vert i staden eit sammensurium av politisk maktkamp, inkompetanse og prestisje. Regninga veks til uante høgder, og skandalen er eit faktum. Kvar skal det heile ende?





commentum.no
Dødelig tro / Egil Foss Iversen
I Bergen er en seriemorder med tilnavnet Bibelmorderen løs. Alle ofrene hans er prostituerte kvinner, med bibelsitater risset inn i kroppen. Theodor Solomonsen, bedriftsrådgiver og psykoterapeut, trekkes mot sin vilje inn i den kompliserte saken. Ved hjelp av politietterforskeren Amalie Botega oppdager Solomonsen en sammenheng mellom det som skjer i Bergen og en misjonsstasjon i Kongo. Snart nøster de opp et nettverk av korrupsjon, prostitusjon og barnesoldater.






samlaget.no
Den beste hausten er etter monsun / Mette Karlsvik
Jagaflygaren Retriever skal inn i NATOs Immediate Reaction Force. På basen i India er ho einaste kvinne. I det same området bur og arbeider tebonden Masi Piegazne. Han har eit ønske om å bryte ned vestlige myter om te, tedyrking og tehandel. Retriver møter på si side utfordringar knytta til grensa mellom å presse seg nok, og presse for mykje. Med eit område sårbart for endringar som rammeverk utviklar eit drama av økologisk, politisk og militær balanse seg. Her flettast kvardagen til enkeltmenneska saman med dei store, globale spørsmåla.





samlaget.no
Fredens frosne hjarte / Ragnhild Kolden
I mai 1960 har krigen vorte fjern og nesten gløymd av mange. Likevel ligg erfaringane frå krigsåra som ein taus understraum i kvardagen til Dagny Vik. Då nokon oppdagar restane av eit lik inne i fjellet, samstundes med at kunstnaren Bentein kjem til bygda, kan krigens påtrengjande nærver kjennast på ny. No kjem løyndommar og uoppgjorde synder igjen opp i dagen. Boka er ein uavhengig oppfølgjar til dei to romanane «I krig og kjærleik» og «Krigens skugge».






schibstedforlag.no
Ingen savner Edward Niema / Eivind Larssen
Aktuar Edward Niema mister jobben i forsikringsselskapet samme dag som hans kone forteller at hun er alvorlig syk. Han tror at han skal få noen år til med henne, men hun dør etter bare noen få uker. Edward oppsøker kirken for å organisere konens begravelse, men får vite at alt allerede er ordnet. Han trenger ikke ta stilling til noe annet enn musikken, og slik møter han organisten Arek, en livsglad type med vodkaflasken gjemt i den største orgelpipen. Etter som tiden går oppdager Edward at hans kone hadde flere store hemmeligheter for ham.





samlaget.no
Pusteproblem / Marita Liabø
Sommerferien er over og Hedda skal tilbake på jobb. Ho har bestemt seg for å få orden på livet sitt, på seg sjølv. Ho skal vere full av energi og pågangsmot, ta vare på ungane, vere ei god mor. Ho skal glede seg over at ho bur i verdas beste land, at ho har ein god jobb og ein klok mann. Ho er jo ung, ho ser ennå bra ut. Og ho drikk vel ikkje mer enn folk flest? «Pusteproblem» er ein roman om ei kvinne som sakte men sikkert mistar kontrollen over livet sitt, om lyst, skam og sjølvbedrag.






juritzen.no
Olivensteinen / Gunn Marit Nisja
18 år gamle Hoda er eneste datter i en familie som driver et vertshus ved Gizapyramidene i Egypt. Vertshuset er et livlig samlingssted for turister, men huser også familien selv, som lever et svært strengt og privat liv. Hoda slites mellom de to kulturene og føler særlig avsmak for alle ekteskapskandidatene foreldrene presenterer henne for. I stedet vokser en kjærlighet hos henne som er så forbudt som den kan bli. Den norske journalisten Sigrid er i Egypt for å rapportere fra den arabiske våren. Hun flytter inn i vertshuset, hvor hennes vestlige frigjorthet skal få fatale følger. Gunn Marit Nisja har tidligere gitt ut bøkene «Naken i hijab» (2011) og «Porselenspiken» (2013).



juritzen.no
Nøkkelmakeren / Gert Nygårdshaug
Melkior Mussenden, kjent fra «Klokkemakeren», er sammen med sin kone Mathilde svært trofast mot sine ritualer. Nå plages han imidlertid av forstyrrelser når han forbereder fredagens faste sengekos: Ikke bare føler han en besynderlig prikking og uro, men han får syner som ikke har rot i virkeligheten. Samtidig kommer en mystisk nøkkelmaker en dag vandrende gjennom kornåkeren. Den fremmede kan lage nøkler av en helt spesiell sort som gjør at han får den Mektige Allierte som fiende. Boken kan leses både som en oppfølger eller en forløper til «Klokkemakeren». Byen er den samme, menneskene er de samme, bare Tiden er ulik. Eller er den egentlig det?




aschehoug.no
Kjære bror / Lars Ove Seljestad
I ei industribygd på Vestlandet veks dei to brørne Arne og Svein opp. Men brått er ikkje Svein veslebror lenger. Som vaksen freistar han, igjen, å skjøne det som hende den gongen. Kvifor kom Arne aldri heim frå arbeid på tjueårsdagen sin? Kva meinte eigentleg faren med det han sa? Og kva for tankar rørte seg i storebroren den skjebnesvangre natta? «Kjære bror» er ein roman om å bli vaksen, om det sårbare livet og om kjærleiken og samhaldet mellom to brør.






aschehoug.no
Innsirkling 3 / Carl Frode Tiller
Marius skal snart gifte seg med Julie, men tar ei avgjerdsle som set alt på spel. Han skriv eit brev til David kor han avslører ei hending som har fått alvorlege konsekvensar for dei begge. David sin ekskjærast Susanne kjenner seg svikta av David og bestemmer seg for å ta et oppgjer med han i brevs form. Vi møter også David sjølv, sommaren 2006 og på kontoret til psykiateren han går til. I dei to foregåande bøkene om David har ulike personar skrive brev om sine eigne liv, samstundes som dei sirkla inn David si historie. Her får lesaren endeleg svar på kven David er. Carl Frode Tiller fekk Brageprisen, Sultprisen og Kritikarprisen for «Innsirkling 1».




oktober.no
Juni, juli, august / Mari Ulset
Et sted på Nordvestlandet sitter 15 år gamle Anna og venter på at noe skal skje. Det er sommer, og hjemme er alle opptatt av et stort oppussingsprosjekt. Anna tar sykkelen fatt \2013 til venninnen Elin, til kaia hvor hun bader, til bestemorens hus og til sommergjesten Karl i det røde huset, han som ser på henne slik ingen har sett på henne tidligere. Vi følger Anna gjennom slumrende sommerdager, en ung jente med en dirrende lengsel. Mari Ulset har tidligere skrevet «Biltur» (2011).






Noveller

vigmostadbjorke.no
Det går ikke over / Jakob Arvola
Denne novellesamlingen spenner over et helt århundre og skildrer minutter, uker og lange tider med følelser av den sterke sorten. Her møter vi en skamfull mann i en begravelse, en psykolog med et brev han gjerne skulle ha sendt, en velduftende kvinne som kler av seg foran vinduet og en annen som ringer i smug fra badet mens mannen lager mat. Dette er Jakob Arvolas debutbok.







Lyrikk

cappelendamm.no
Jeg har prøvd å bli venn med dyrene / Kjersti Bjørkmo
Kjersti Bjørkmos dikt preges av et stort lyrisk overskudd. Diktene har et overraskende og sterkt billedspråk, som utvider erkjennelsesrommet og gir en nostalgisk følelse av poetisk fryd. Jeg har prøvd å bli venn med dyrene er poesi-poesi på den gode måten, hvor bildene er uventede og vektige, morsomme og talende.








aschehoug.no
Jeff Tweedy, liksom / Stian Johansen
Jeff Tweedy, sanger og frontfigur i det amerikanske bandet Wilco, er født i 1967 i Illinois. Han var åtte år da han begynte å spille gitar og startet band med kameraten Jay Farrar. Denne boka er en blanding av dikt, noter, prosatekster, fiktive intervjuer og scener fra dokumentarfilmer om Wilco ? en tenkt historie om Jeff Tweedys liv fra oppveksten og frem til i dag. En beskrivelse av ham som sanger, låtskriver, backstagesliter, kamerat, sønn og far.






Faglitteratur

Musikk

cappelendamm.no
Dobbeltliv : essays om musikk og litteratur / Eivind Buene
I Eivind Buenes essaysamling om musikk og litteratur spør han blant annet: Hva kan musikken lære oss om langsomhet? Hvorfor snakker vi om å skrive en sang? Hva er lyden av en norsk roman? Forord av Audun Vinger.