tirsdag 21. oktober 2014

Nye bøker i biblioteket #4/2014

Her er nye skjønnlitterære og faglitterære bøker i biblioteket.

Skjønnlitteratur

Romaner

fair-forlag.no
Fanget / Beente Adam
Amina vokser opp i Norge som datter av pakistanske foreldre og eneste jente i en søskenflokk på fire. Det er ikke enkelt å være lillesøster, og det er heller ikke enkelt å være annerledes i Norge. Mobbingen begynner i barnehagen og utvikler seg i negativ retning da Amina begynner på skolen. Da hun blir med foreldrene tilbake til hjemlandet en sommerferie starter imidlertid den virkelige dramatikken. Boka er basert på virkelige hendelser og forfatteren skriver under pseudonym.






aschehoug.no
Marmor / Toril Brekke
I en kirke på Grünerløkka i Oslo overværer Clara sin bestemors begravelse. Hun tenker på hva bestemoren har fortalt henne om sitt eget liv og generasjonene før henne. Mange tidligere familiemedlemmer har vært svært begavede, men har strevd med å tilpasse seg samfunnets uskrevne regler. Hviler det en slags forbannelse over slekten? Carla har fått klar beskjed av sin bestemor: «Ikke få barn! Vi må stanse disse gærne italienske genene». Men Carla har nettopp oppdaget at hun er gravid. Skal hun våge å bære frem barnet? «Marmor» er en roman om galskap og normalitet, om annerledes foreldre og annerledes barn.




oktober.no
Ensomheten i Lydia Ernemans liv / Rune Christiansen
Etter oppveksten på et småbruk i Jämtland utdanner Lydia Ernemann seg til veterinær. Hun ender opp på et lite tettsted i Norge. Her følger vi landlivets rutiner og hennes virke som dyrlege. Lydia er enebarn, og kontakten med foreldrene er sporadisk. Selv om hun høster deres respekt for iherdigheten sin, er hun prisgitt ensomheten som den altomfattende betingelsen for sitt liv. Betingelsen er tosidig: den kan slå et menneske til marken, men er likevel et utspring for lykke.






aschehoug.no
Månehund & fatter'n / Fredrik Høyer

Far og sønn er i hagen, de brenner bråte, men plutselig er faren borte. Sønnen tar tapet svært tungt, og i dyp sorg over at han ikke lenger får uttrykt sin kjærlighet til faren forsvinner han inn i en fantasiverden. Bare der klarer han å bearbeide minnene om faren og alt det vanskelige som skjedde før han forsvant. Dette er Fredrik Høyers debutbok.








cappelendamm.no
Maurtuemorderne / Hans Olav Lahlum
I Oslo er en seriemorder løs, og unge kvinner blir funnet kvalt. Felles for dem er en merkelig, barnslig illustrasjon av en maur plassert på liket. Utover at de er drept, er det tilsynelatende ingen likheter mellom ofrene. Den første er en tekkelig teologistudent, den neste en utagerende jazzsangerinne, og dernest en rik arving. Så følger flere ofre. K2 famler i blinde, og det gjør også den ellers så skarpe Patricia. K2 står i fare for å miste sin posisjon som Oslo-politiets beste etterforsker, og presset på etterforskningen øker. Lahlums sjette bok i serien om K2 og Patricia er en psykologisk thriller.





aschehoug.no
Brudekisten / Unni Lindell

Tolv år gamle Maike døde i kjelleren på Gaustad sykehus i 1988. Hun var datteren til en psykiatrisk pasient. Politiet konkluderte med at det var en ulykke. Nå tjuefem år senere møtes Emmy Hammer og Aud Johnsen for å snakke om hva om egentlig skjedde. Foreldelsesfristen nærmer seg, og en av kvinnene vet for mye. Angst og hat trigger en morder frem fra skyggene, og på Halloweenkvelden blir Aud Johnsen funnet drept, og Cato Isaksen og Marian Dahle får en ny sak. «Brudekisten» er den tiende boken om Cato Isaksen.





cappelendamm.no
Operasjon Hydra / Mostue & Brenna

En ung jødisk gutt blir brutalt kjørt ned og hardt skadet utenfor Ila skole. Samme dag dør en kontroversiell politiker i en påsatt brann. Snart skjer flere voldelige anslag med det til felles at de synes å være angrep på Norges midtøstenpolitikk. Axel Th. Munthe er spaner ved politiets avdeling for spesielle operasjoner som jobber mot ytterliggående grupperinger på flere fløyer. Nå rettes en trussel mot 17. maitoget på Karl Johan. Samtidig forsøker Axel å få sin faste makker Tobben på bena igjen etter et sammenbrudd. Dette er den tredje boken i serien om Munthe og Tobben.





oktober.no
Buddha på loftet / Julie Otsuka

En gruppe unge kvinner er på vei over Stillehavet. De har hver sin Amerika-koffert pakket med alt de trenger til sitt nye liv, og hvert sitt bilde av mennene de har brevvekslet med. Dette er en fortelling om en generasjon japanske kvinner som kom til California som postordrebruder på 1920-tallet. De må ta den mannen de får, selv om han minner lite om den staute karen fra fotografiet de fikk. Barna deres omfavner den amerikanske kulturen, men kvinnene selv føler seg utenfor. I 1941 bombes Pearl Harbor og gamle som unge sendes til interneringsleire som potensielle landssvikere. I denne romanen veves individuelle stemmer sammen til et portrett av en kollektiv skjebne.



aschehoug.no
Guds barn / Lars Petter Sveen

Denne historia startar i Betlehem ved Jesu fødsel, då kong Herodes gav ordre om at alle små gutebarn skulle drepast. «Guds barn» følgjer tida fram til hans død. Her møter vi profetar og disiplar, spedalske, røverbandar og romerske soldatar, som alle blir dratt mellom gode og vonde krefter. Offiseren Cato tvilar på om det er rett å følgje kong Herodes ordre. Anna er på leit etter Kaleb, men finn Jesus` følgje. Medan røvaren Nadab prøver å verne om det vesle lyset han ber på. Alle historiene blir til ein stor vev der det skremmande og det fantastiske, det vesle og det store går hand i hand.





aschehoug.no
Jenta som sluttet å snakke / Trude Teige

I den idylliske kystbygden Losvika på Sunnmøre, blir en kvinne funnet drept i sin egen stue. Hun sitter i vinduet sminket og kledd i en sort silkekjole. Et år tidligere ble faren hennes funnet drept samme sted, og drapet ble aldri oppklart. Journalist Kajsa Coren begynner å grave i offerets fortid. Kvinnen hadde ikke kontakt med noen, og hun snakket aldri. Hun tilbragte dagene i stolen foran vinduet og visste mye om mange. Kanskje for mye? Dette er forfatterens fjerde kriminalroman med Kajsa Coren som hovedperson.






oktober.no
Vær så snill / Bård Torgersen

Ledet av en skikkelse som kalles «den lille» angriper de mennesker de ikke liker. Helt uten forvarsel, og uten å etterlate seg det minste spor. Hva skjer når tryggheten vi tar for gitt blir borte? Det finnes en person som kanskje kan bøte på smerten, han er ti år gammel, standup-komiker og ofrer alt for latteren på en scene i Oslo. I denne romanen får vi offeret, overgriperen og vitnets historie.








oktober.no
På terrassen i mørket / Hanne Ørstavik
Sosialantropologen Paula har nettopp vært gjennom et samlivsbrudd og flyttet til Sør-Spania. Hun låner et rom i gjestehuset til et universitet, huset ligger på en høyde med utsikt over havet. Paula tilbyr eskortetjenester. Kveldene tilbringer hun i mørket på terrassen. I samme hus bor biologen Vera, som er halvt indianer og fra Ecuador. Vera tar Paula med på en reise innover i henne selv.






Noveller

cappelendamm.no
Tyrkisk frokost / Sunniva Lye Axelsen
Novellene i «Tyrkisk frokost» henter sitt stoff fra livets skyggesider. Det handler om galskap, ensomhet, sykdom og kriminalitet. Det trygge norske og den norske mentaliteten ligger hele tiden som et bakteppe for nye perspektiver og rystende erfaringer. Sunniva Lye Axelsen debuterte i 2011 med romanen «Følge deg alle mine dager».








Faglitteratur

Samfunnsfag

gyldendal.no



  • Født feminist : hele Norge baker ikke / Marta Breen
    På 70-tallet kjempet Marta Breens mor for barnehageutbygging, selvbestemt abort og økonomisk uavhengighet. Men hva skjer med dagens unge kvinner, spør Breen, er vår generasjon mer konservative enn våre foreldre? Det strikkes, bakes og pyntes over en lav sko, og sju av ti «synes det hadde vært fint å bli forsørget av en mann». Forfatteren bruker sin egen livshistorie når hun, ikke uten humor, diskuterer barnedyrkelse, rosa tyllkjoler, selvhevdende menn og 50-tallslengsel.






    universitetsforlaget.no
  • Elevens verden : innføring i pedagogisk psykologi / Gunn Imsen
    Den nye utgaven av Elevens verden har en profesjonsorientert vinkling, dvs. at lærerstudentene skal vite hva som er skolens overordnete mål og bli i stand til å ta valg som bygger på vitenskapelige, forskningsbaserte og erfaringsmessige prinsipper for god yrkesutøvelse. Idealet er den myndige læreren, som kan fatte selvstendige valg i samarbeid med kolleger. Bøkene gir grunnlag for en slitesterk lærerkompetanse. Derfor er også de kritiske perspektivene viktige. Læreren skal bli en kreativ skaper av undervisning i takt med samfunnets behov. Det er verdier bak alle teorier, og teorier i all praksis derfor bør alle lærere kjenne teoriene. Leseren vil kjenne seg i igjen i den nye utgaven. Den gir en innføring i de mest grunnleggende teoriene og perspektivene om læring og motivasjon, språklæring og tilpasset opplæring, og også en innføring i sosialisering av barn og unge i dagens samfunn.


    universitetsforlaget.no
  • Hva er retorikk / Jens Kjeldsen
    Retorikk er verken manipulasjon eller flotte formuleringer, men å handle med språk og kommunikasjon. Det innebærer å få dine medmennesker til å føle, tenke og handle på bestemte måter. Her forklarer Jens E. Kjeldsen hva retorikk er, og viser at retorisk evne og innsikt ikke bare er et vesenstrekk ved mennesket, men også en forutsetning for det gode samfunn. Jens E. Kjeldsen er professor i retorikk og visuell kommunikasjon ved Universitetet i Bergen.









  • forlagetpress.no

  • En forsvunnet by : jubileumsutstillingen på Frogner 1914 / Espen Ytreberg Sommeren 1914 ble en hvit by reist på jordene ved Frogner. Jubileumsutstillingen trakk hele 1,4 millioner besøkende, og det er fortsatt den største publikumsbegivenheten i norsk historie. Men bare noen dager etter stengningen begynte arbeidet med å demontere og fjerne de enorme bygningene, og siden har utstillingen nærmest blitt glemt. I denne boka inviterer Espen Ytreberg oss inn i menneskemylderet på Frogner og spør: hvordan var det å være gjest på utstillingen? Hvordan så området ut? Hva var utstilt i industrihallen, hvordan var stemningen i de mange restaurantene? Og ikke minst hva skulle utstillingen si om hva det var å være norsk?