fredag 17. oktober 2014

Ungdomsbokgildet 2014

I går var jeg på Ungdomsbokgildet i Drammen, et årlig arrangement av Buskerud fylkesbibliotek som i år også var støttet av Kulturrådet. Her fikk vi presentert 30 nye titler for ungdom av seks gode bokpratere fra Buskerud.

Tendensen blant ungdomsbøkene i 2014 er fortsatt dystopier, klasseskille og sosiale forskjeller. Fortellingene om forholdet mellom far og sønn er på vei inn i ungdomslitteraturen.


Morgenen startet med et kulturelt innslag hvor gruppa NTNN (No title no name) sang tostemt og spilte gitar for oss. Jentene var flotte å høre på mens spenningen steg for alle presentasjonene som skulle komme.

Elise Sofie Hagen og Diana Budak fra Drammen utgjør duoen NTNN.
I 2014 vant de Barnas grand prix.
Foto: Siv C.B. Jørstad
Innimellom bokpresentasjonene fikk vi to foredrag, to forfattermøter og besøk av elever fra en ungdomsskole.

Nina Aalstad presenterte nettsiden ubok.no og holdt et foredrag om dystopier som en skildring av virkeligheten.

Den svenske forfatteren Sofia Nordin snakket om boken  Ett sekund om gangen. Her møter vi 13 år gamle Hedvig som opplever at hele familien og store deler av menneskeheten dør i en febersykdom. Hedvig har mangel på selvtillitt og må klare seg selv om hun skal overleve. Hun møter en annen jente som er ganske ulik seg selv. De har begge trodd at de var det siste mennesket på jorden.
Bjørn Ingvaldsen leser fra Tryllemannen.
Foto: Siv C.B. Jørstad

Den norske forfatteren Bjørn Ingvaldsen snakket om oppvekst i Odda og boken Tryllemannen. Det er tredje bok i en trilogi med frittstående bøker med grunntemaet unge gutters ensomhet. Historien er sett fra en liten gutts synspunkt med en naiv forteller. Bakgrunnsteppet er Odda der samholdet er på arbeidsplassen, ikke i samfunnet. Otto er en ensom gutt som kommer fra et svakt hjem. Det vites ikke hvem faren er, og det nevnes ikke. De har ikke så mye materielt å vise til, så Otto stjeler.
I skogen møter han Tryllemannen som gir ham godteri og penger mot tjenester.

Fire elever fra Gulskogen skole i Buskerud presenterte sin favorittbok.



Bøker ble presentert på løpende bånd i tre bolker á 10 titler. De presenterte bøkene er:
Mange av titlene kommer jeg til å kjøpe inn i nærmeste framtid. Si gjerne ifra til meg om du vil at jeg skal kjøpe inn en tittel!